Cerinte educative speciale

Despre cerintele educative speciale

Dificultati de invatare. Caracteristicile elevilor cu dificultati de invatare.

Se constata ca multi elevi au esecuri scolare, datorita limitarii in prelucrarea anumitor tipuri de informatii, ceea ce deterimina diverse dificultati:  lipsa organizarii, socializare dificila, predispunere la accidente, adaptare dificila la schimbari, hiperactivitate sau letargie, lipsa atentiei. Desi au aptitudini pentru anumite domenii, acesti elevi au randament inegal si deseori nu pot fi incadrati in clase obisnuite. Expresia dificultati de invatare se refera la un grup foarte eterogen de elevi. Studii recente arata ca acestea se pot imparti in trei categorii, in functie de dificultatile de perceptie vizual-spatiala, de limbaj si de atentie.

Iata si alte caracteristici ale elevilor cu CES:

-le lipseste deseori maturitatea si au un comportament narcisist si egocentric.

-deseori, ei sunt speriati de scoala, dar colegii ii pot ajuta sa depaseasca aceasta frica.

-au capacitatea de a intelege, dar le lipseste cea de a reda cele stiute.

-uneori sunt coplesiti de sarcinile pe care trebuie sa le execute. Ei pot sti sa rezolve o problema, dar nu o pot rezolva practic.

Depistarea dificultatilor de invatare

Exista doua criterii principale pentru depistarea dificultatilor de invatare.

Primul este criteriul excluziunii . Cu ajutorul lui se determina daca un elev are o anumita dificultate de invatare sau daca dificultatile sunt asociate altor afectiuni. Dificultatile de invatare nu au intotdeauna cauze bine determinate.

O caracteristica comuna a elevilor cu dificultati de invatare este prapastia ce exista intre aptitudini si realizarile lor. De exemplu, un elev poate avea aptitudini superioare la nivelul limbajului vorbit, dar sa prezinte grave deficiente in limbajul scris.

Aceasta diferenta este al doilea criteriu traditional de depistare a dificultatilor de invatare. In general, se ia in considerare aceasta abatare pentru stabilirea profilului elevului, cum sunt diferentele cele mai importante dintre elevii ce prezinta dificultati de invatare si cei care au alte probleme.

De exemplu, elevii cu deficiente mintale au in general aptitudini scazute in toate domeniile; in schimb, cei cu dificultati de invatare nu au dificultati decat in anumite domenii.